18 september wordt de Nederlandse Biografieprijs uitgereikt

Er zijn inmiddels vele Literaire prijzen te winnen en iedere prijs heeft een bijzonder verhaal. Deze maand wordt de Nederlandse Biografieprijs uitgereikt, ook een prijs met een bijzonder verhaal. Lees hier meer over de Biografieprijs.

De Nederlandse Biografieprijs

De Nederlandse Biografieprijs is ontstaan in een gesprek met auteur en oorlogsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Zijn wens was om jonge schrijvers te steunen. Zelf had hij in de beginjaren van zijn schrijverschap op een houtje moeten bijten en hij wist dat schrijven een kwestie is van hartstocht en doorzettingsvermogen. Naast schrijver was hij natuurlijk bekend als hoofdpersoon van zijn levensverhaal  “Op Jacht naar het Leven”, dat later iconisch “Soldaat van Oranje” werd. Geen wonder dus dat de prijs zich richtte op levensverhalen van mensen, biografieën. In de loop der tijd bleek er een niche voor de Biografieprijs en ging het niet meer alleen om oorlogshelden en niet meer alleen om beginnende schrijvers.

Shortlist

De genomineerde boeken voor de Nederlandse Biografieprijs 2018 zijn door de jury bekendgemaakt. Uit meer dan 150 inzendingen verschenen tussen 1 november 2015 en 1 april 2018 zijn er nu nog 5 titels over die kans maken op de Nederlandse Biografieprijs die op 18 september in het Hodshon Huis in Haarlem zal worden uitgereikt.

18 september wordt de Nederlandse Biografieprijs uitgereikt

 

    • Onno Blom, Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers (De Bezige Bij)

    • Angela Dekker en Jessica Voeten, Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari (Uitgeverij Atlas Contact)

    • Marita Mathijsen, Een bezielde schavuit. Jacob van Lennep 1802 - 1868 (Uitgeverij Balans)

    • Eva Rovers, Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch (Prometheus/Bert Bakker)

    • Jolande Withuis, Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)

Wat valt er te winnen?

De Nederlandse Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,-. Dit bedrag wordt uitgeloofd aan het door de jury als beste beoordeelde ingezonden biografisch boek. In 2016 ging de prijs naar Elisabeth Leijnse voor haar biografie Cécile en Elsa, strijdbare freules, over het leven van de freules Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk

De jury van de Biografieprijs 2018 wordt gevormd door Prof. Dr. Lisa Kuitert, juryvoorzitter, Elsbeth Etty, Jeroen Vullings, Eric Palmen en Arend Soeteman. 

18 september wordt de Nederlandse Biografieprijs uitgereikt