29 mei start de Boekenweek 2021, het thema is Tweestrijd

Het is bijna zover, de 86ste editie van de Boekenweek 2021 gaat van start en wel op vrijdag 29 mei. Het thema is Tweestrijd. Hanna Bervoets heeft het Boekenweekgeschenk geschreven en Roxanne van Iperen het Boekenweekessay. Verder is het Boekenweekgedicht geschreven door Babs Gons. De NS is al 20 jaar hoofdsponsor en voor deze mijlpaal biedt de NS, als cadeautje, alle Boekenweekgeschenken aan van de afgelopen 20 jaar. Het is de eerste keer dat de Boekenweek, vanwege corona, verplaatst is van 6 t/m 14 maart naar 29 mei t/m 6 juni.

Hanna Bervoets & Roxanne van Iperen

Boekenweek 2021Hanna Bervoets heeft al verschillende prijzen op haar naam staan. Zoals de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, ze ontving ook de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Naast romans schrijft zij ook essays en recensies over film, media en technologie voor onder andere de Volkskrant en NRC Handelsblad. Het Boekenweekgeschenk heeft de titel "Wat wij zagen".

Boekenweek 2021Roxanne van Iperen is auteur en jurist. Ze schreef haar debuutroman (2016) "Schuim der aarde", hiervoor won ze de Hebban Debuutprijs. Het "'t Hooge Nest" werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Van dit boek zijn ook de filmrechten gekocht. Roxanne heeft een vast column over macht in Vrij Nederland. De Boekenweekessay van haar is "De genocidefax".

Boekenweek 2021 & De Kleine Komedie

Op 29 mei Live vanuit de De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur, Hanna Bervoets én een schrijver van een jongere generatie, Sofie Lakmaker. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor. Sofie Lakmaker debuteerde dit jaar vol bravoure met "De Geschiedenis van mijn seksualiteit" Ze heeft overal een mening over, levert ongezouten kritiek en is niet bang zichzelf bloot te geven.

Het Boekenweekgedicht

Babs Gons schreef het Boekenweekgedicht gebaseerd op het thema van dit jaar Tweestrijd:

Voor meer informatie en activiteiten tijdens de Boekenweek neem eens een kijkje op de site van Boekenweek 2021. Veel plezier

Boekenweek 2021