Boekenmarkten, elk weekend is er wel één

In Nederland worden vaak Boekenmarkten georganiseerd, sommige jaarlijks, maar ook maandelijks en zelfs wekelijks. Het leuke hiervan is dat er vooral veel gebruikte boeken worden aangeboden en dat het aanbod overweldigend is. En wat is er nu leuker dan je collectie aanvullen met net dat ene boek wat je nooit had verwacht tegen te komen. Of dat schitterend geïllustreerde naslagwerk wat nergens meer in de winkel te koop is, op een zonnige zaterdagochtend ontdekt in een plaats of stadje. Dat stadje waar je anders niet zo gauw zou komen, als je niet naar die speciale markt was gegaan? En er is keuze genoeg om er, bijvoorbeeld in het weekend, een uitstapje van te maken. Wekelijks worden er werkelijk tientallen van die markten vol met boeken georganiseerd. Maar er zijn ook markten waarop nieuwe boeken te koop worden aangeboden. En soms wordt er zelfs een boekenwinkel-loop georganiseerd, waarbij je in een bepaalde volgorde langs alle boekenwinkels, die aan zo’n evenement meewerken, wordt geleid. Dat zijn de betere ontdekkingsreisjes die je rondom het boek kunt maken.

De Deventer Boekenmarkt

Sommige markten die regelmatig worden georganiseerd, zoals deze in Rotterdam, hebben soms een thema die over bijvoorbeeld reisboeken of hobbyboeken gaan. En in Rotterdam worden er wel meer georganiseerd. Zo zijn er dit jaar nog drie te bezoeken. En er zijn ook kleinere, meer op ‘special interest’ gerichte markten, zoals de Boekenmarkt Amnesty die op 22 oktober 2016 wordt georganiseerd in Soest. Vaak worden deze markten gecombineerd met de verkoop van tweedehands cd’s, elpee’s en dvd’s, zodat er voor elk wat wils te vinden is. Een goed voorbeeld hiervan is de Dorcas markt die op 29 oktober 2016 wordt georganiseerd in Woudenberg. Daarnaast is er een grote collectie thematische boeken over geschiedenis, reizen en theologie. En de opbrengsten hiervan gaan geheel naar het goede doel.

Bredevoort heeft tijdens het zomerseizoen nog vaker een markt in de stad, vandaar dat men Bredevoort de Boekenstad noemt. Hoewel op 15 oktober aanstaande weliswaar al de laatste markt van het seizoen wordt georganiseerd, is het vast wel de moeite om deze te gaan bezoeken. Dit is zo’n typische markt waarbij je als bezoeker van winkel naar winkel wordt geleid. Behalve markten, waar boeken gecombineerd worden met media zijn er natuurlijk ook de nodige markten die meer als rommelmarkt gezien kunnen worden. Deze markten ‘staan vaak bol’ van de stalletjes met boeken. In IJzevoorde is zo’n markt te vinden, in een ‘klein maar fijne’ locatie. In Tilburg wordt het wat groter aangepakt, maar helaas ligt deze grootste markt van Zuid Nederland, ‘Boeken Rond Het Paleis’, al weer achter ons.

De meest bekende markt van Nederland is misschien wel die van Deventer, die meestal in augustus wordt georganiseerd. Uiteindelijk zou dit ook wel ’ns de grootste van ons hele land kunnen zijn, aangezien er dit jaar meer dan 130.000 bezoekers op af zijn gekomen. Een evenement dat z’n weerga niet kent - immers, hoe vaak kom je op een plaats waar je met zoveel gelijkgestemden samen kan komen?

Een overzicht van alle boekenmarkten die in ons land georganiseerd worden, kun je, per provincie gerubriceerd, op deze pagina vinden. Ook eentje die zeker een bezoek waard is de jaarlijkse markt in Middelburg die is begin mei en de grootste van Zuidwest Nederland.