Boekverfilmingen - iedereen heeft er een eigen mening over!

Boekverfilmingen zijn al heel lang aan de orde van de dag en wie heeft er niet ooit eentje gezien? Misschien zelfs wel zonder dat je het wist, want sommige boeken zijn onbekend gebleven terwijl de film goed bezocht was. Daarbij komt, dat niet elk uitstekend boek ook leidt tot een uitstekende film, immers daar is veel inspiratie, kennis, talent, creativiteit en geld voor nodig. En Hollywood-films staan nogal ’ns bekend om de kostbare producties die behoorlijk inhoudsloos of zelfs overbodig zijn.

Nederland en boekverfilmingen

Misschien verwacht je het niet, maar in Nederland hebben we behoorlijk wat talent zowel vóór als achter de camera. Weliswaar lees je nog vaak dat budget een probleem is. Maar ondanks dat zijn er de afgelopen jaren mooie films verschenen. Zoals Schone Handen (2015) met Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten in de hoofdrollen. Niet alle verfilmingen zijn ook heel bekend, daar is Schone Handen er één van. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van René Appel uit 2007. Thekla (die naast George Clooney speelde in de fantastische The American van Anton Corbijn) speelt Sylvia, die haar leven ziet afbrokkelen door de criminele activiteiten van haar man, gespeeld door Jeroen. Niet alleen is het verhaal spannend en wordt het goed in beeld gebracht, ook is de schrijfstijl in het boek mooi terug te vinden in de film, onder regie van Tjebbo Penning. Het kan trouwens ook andersom: Alex van Galen schreef het boek Michiel De Ruyter nadat de film gemaakt was, over het laatste deel van het leven van de Ruyter.

Het boek of de film?

Verfilmingen van grote buitenlandse schrijvers zijn er natuurlijk genoeg. Zo is The Revenant een film die enige publiciteit verkreeg vanwege de hoofdrol van Leonardo di Caprio en een uiterst realistische vechtscene met een beer. Het boek werd al gepubliceerd in 2002 onder de titel The Revenant: A Novel of Revenge en werd geschreven door Michael Punke. De schrijver's gezondheid schijnt nogal geleden te hebben tijdens de vier jaar die het duurde om het boek te schrijven. In dat opzicht zijn er overeenkomsten met de hoofdpersoon uit het boek, Hugh Glass, die zowat de dood vond tijdens het avontuur - en dan niet door de confrontatie met een beer. Als je de langdradigheid van de film als referentie neemt dan kun je je afvragen of het boek nog gelezen moet worden.

Dat is wel vaker de vraag: wat vond je beter, het boek of de film? Soms hoor je ook: ik ben het boek gaan lezen nadat ik de film had gezien, maar het boek is beter - of andersom. Iedereen beleeft een boek of een film op haar/zijn manier. En soms zijn bewegende beelden niet beter dan beelden die opgeroepen worden in je hoofd tijdens het lezen van een boek.

In Hollywood maken ze ook nog wel ’ns een wat minder protserige productie en zijn ze in staat om een mooi boek op een aannemelijke en mooie manier te verfilmen. The Fault In Our Stars, geschreven door John Green (uitgegeven in 2012) is daar zo’n voorbeeld van. In 2014 verscheen op basis van dat boek de film met de gelijknamige titel. Een hartverscheurend verhaal van twee jonge mensen die met een vreselijke ziekte worden geconfronteerd. De film werd extra bekend in Nederland doordat er een bankscene in zit die in Amsterdam werd opgenomen aan een gracht.

Beste verfilmingen ooit

En dan zijn er nog de verfilmingen die echt heel ‘groot’ zijn geworden, of anders gezegd, bij een heel groot publiek bekend zijn geworden. Zo mag gezegd worden dat The Shawshank Redemption (geregisseerd door Frank Darabont en met Morgan Freeman en Tim Robbins in de hoofdrollen) een enorm succes is geweest en in ieder geval in de top tien van beste boekverfilmingen ooit staat. Op de andere posities in deze (overigens fictieve) top tien staan wat ons betreft natuurlijk ook The Godfather, Jaws, 2001 A Space Odyssey, Novecento, The Lord of the Rings trilogy en… Casablanca!

In dit jaar zijn ook al weer een aantal kleine en grotere films van naam verschenen, een willekeurig greep hieruit vind je hier. Een mooi overzicht van belangrijke titels die reeds verfilmd zijn vind je bij bol.com.

Boekverfilmingen