BoekWijzer selecteert 4 non-fictie boeken die je niet mag missen

BoekWijzer selecteert 4 ijzersterke non-fictie boeken. Alle auteurs hebben een bijzonder verhaal, die je één op één weten te raken. Over de blindheid van een fotograaf, het ondernemen tijdens de nazitijd, één van een tweeling zijn en de euthanasie van een broer. Lees snel meer over deze mooie boeken. 

De blinde fotograafNon-fictie boeken - De blinde fotograaf van Hannes Wallrafen

In 2004 werd de internationaal befaamde fotograaf Hannes Wallrafen op 52 jarige leeftijd blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. Wallrafen vertelt in zijn biografie over zijn leven en zijn blindheid. Na een periode van grote wanhoop, herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van de zintuigen. De schrijver doet verslag van een moeizame aanpassing en vertelt over de alledaagse ongemakken van zijn blindheid. Zijn levensverhaal is even ontroerend als hoopgevend.

De sigarenfabriek van Isay RottenbergNon-fictie boeken - De sigarenfabriek van Isay Rottenberg van Hella en Sandra Rottenberg

'De sigarenfabriek van Isay Rottenberg' is een geschiedenis- en familieverhaal in één. Een oproep over geroofd joods bezit brengt Hella en Sandra op het spoor van de sigarenfabriek die hun grootvader, Isay Rottenberg, in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Niemand, noch hun grootvader, noch hun vaders, had hun er ooit iets over verteld. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden.

Ik bestaat uit twee lettersNon-fictie boeken - Ik bestaat uit twee letters van A.H.J. Dautzenberg

In de vroege ochtend van 13 december 1967 wordt A.H.J. Dautzenberg geboren, drie minuten na zijn broer. Pas enkele uren voor de bevalling hoort zijn moeder dat ze zwanger is van een tweeling. In allerijl wordt een tweede naam bedacht. Een halve eeuw later gaat Dautzenberg op zoek naar zijn gelukkige jeugd. Hij trekt tijdelijk in bij zijn tweelingbroer die sinds enkele jaren in het ouderlijk huis woont en met wie hij een gecompliceerde relatie onderhoudt. Uiterst zorgvuldig houdt Dautzenberg een dagboek bij. Hij spaart zichzelf en zijn omgeving niet en bevraagt het idioom van de autobiografie.

Gelukkig hebben we de foto's nogNon-fictie boeken - Gelukkig hebben we de foto's nog van Marcel Langedijk

Een kleine maand na de geboorte van zijn dochter heeft Marcel weer contact met zijn broer Mark. Het contact is verslechterd door diens aanhoudende alcoholisme. Mark heeft nieuws: hij blijkt al een jaar bezig te zijn om euthanasie te regelen en het is hem gelukt. In 'Gelukkig hebben we de foto’s nog' beschrijft Marcel Langedijk het rauwe verhaal zoals het is. Mark hield bovendien in de laatste fase van zijn leven een dagboek bij. We lezen tussendoor de hartverscheurende momenten van iemand die niet zonder drank kan leven, maar ook niet kan leven met de alcohol en zijn angsten, zonder uitzicht op verbetering.

Non-fictie boeken

Wij horen graag wat jouw favoriete non-fictie boek is! Laat het ons weten via onze BoekWijzer Facebook

4 ijzersterke non-fictie boeken