December cadeau, een boek

In December een cadeau kiezen is niet altijd eenvoudig, maar een boek is eigenlijk bijna altijd goed. En natuurlijk zijn er weer héél veel mooie boeken uitgekomen, zo net voor de December cadeau maand. Geef je een goed boek met een pakkende titel voor de ontvanger, en je kan vaak niet meer stuk. Zo hebben we eens rondgekeken op internet welke bestsellers en nieuwe titels er zijn en dat zijn er heel wat! Laten we eens kijken bij de "nieuwe boeken" van het Literatuurplein. Dit zijn boeken gekozen door hun redactie op basis van interesse of nieuwswaarde.

December cadeaus - recht uit het hart

Boekentip om cadeau te geven

Een keuze zou kunnen zijn “Het valse seizoen” van Christian Weijts. Volgens de redactie van het Literatuurplein: "Een roman als een strijkkwartet. Meeslepend en intiem. Intens en meerstemmig".

"Het valse seizoen" vertelt het verhaal van drie musici, die allemaal te maken krijgen met de duistere macht van muziek en gedwongen worden hun levens radicaal om te gooien. Camiel komt door een raadselachtige aandoening in de problemen als tweede violist in het Corretto Kwartet. Pablo was ooit een gevierd cellist en componist, maar belandde aan lager wal na een drama tijdens een zomerklas onder zijn charismatische leiding, en werkt nu als Uberchauffeur. Nadège speelt altviool in de metrohallen van Parijs en raakt op slag beroemd na een terreuraanslag. In brieven dwingen ze elkaar tot het bekennen van geheimen die steeds meer aan de oppervlakte komen wanneer twee van hen gaan spelen in het orkest van een replica van de Titanic, die een tocht maakt langs de kusten van een verward Europa. Spelend op de vermeend 'originele' instrumenten van de beroemde band “… that played on”, dringt de vraag zich op wat nog waarde heeft in een wereld waar echt en vals steeds minder van elkaar zijn te onderscheiden.

December cadeau twee

Zou kunnen zijn… het boek van Sven Beckert met de titel "Katoen"!  Een boek over de geschiedenis van de katoenteelt, die de aanzet vormde voor wereldwijde industrialisatie en gepaard ging met kolonialisme en slavernij. Welke goederen drijven de wereldgeschiedenis? Suiker was de spil van de achttiende eeuw, terwijl de economie van de twintigste en eenentwintigste eeuw grotendeels lijkt te worden gestuurd door olie. In zijn belangrijke nieuwe boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie stelt historicus Sven Beckert in een even uitgebreide als kleurrijke geschiedschrijving dat katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de negentiende eeuw is geweest.

De welvaart in de katoenindustrie hing nauw samen met de opkomst van het moderne kapitalisme. De grote winst die met deze grondstof te behalen viel, zorgde voor een continue strijd tussen slaven, planters, handelslieden, politici, arbeiders en fabrikanten. De handel zorgde voor grote welvaartsgroei, maar ook voor stuitende economische ongelijkheid. Zo kreeg het kapitalisme door de katoenindustrie in zeer korte periode een heel ander gezicht. Sven Beckert laat op briljante en caleidoscopische wijze zien hoe tekenend deze omwenteling is geweest voor de wereld waarin we nu leven. Een zeer intrigerend boek.

December cadeau drie

"De greppel" is de nieuwe roman van Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk 2017.

Herman Koch was bekend als televisiemaker ("Jiskefet") en is inmiddels wereldberoemd geworden met "Het diner'. "De greppel" gaat over macht, jaloezie en is geestig en verontrustend: een onmiskenbare Herman Koch.

Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met één van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. "De greppel" laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

BoekWijzer app

Er zijn uiteraard nog veel meer suggesties... En daarmee is het eind nog niet in zicht, qua keuzes...

Wilt u nog meer lezen over boeken? Download dan de boekwijzer app en blijf op de hoogte van het laatste literaire nieuws.

Fijne feestdagen!

December cadeau - een boek