Het lezen van een boek...

Is niet alleen heel leuk en vermakelijk, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat er vele voordelen zitten aan het lezen van een boek. Het maakt je slimmer en zorgt dat jij na het lezen van fictieve literatuur je beter kunt inleven in anderen. Het is goed om je te kunnen ontspannen tijdens stressvolle periodes en zorgt voor een betere nachtrust. Lees hieronder meer over de voordelen van het lezen van een boek!

1. Het lezen van een boek… Maakt je een Einstein

Vroeger werd het altijd al tegen je verteld, maar het is daadwerkelijk waar: lezen maakt je slimmer! Het lezen van boeken vergroot de woordenschat en de leesvaardigheden. Tijdens het lezen van boeken leer je nieuwe woorden. Ook al ken je een woord niet, door de zin eromheen begrijp je de betekenis wel. Daarnaast wordt geleerd hoe je een zin kan opbouwen. Waar zet je bijvoorbeeld de komma’s? Uit onderzoek is dan ook gebleken dat studenten die veel lezen, minder spellingsfouten maken. Daarnaast verbreed het je algemene- en feitenkennis. Je leert bijvoorbeeld meer over een cultuur of een religie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat tijdens het lezen je concentratievermogen wordt getraind. Dit is vooral handig voor mensen met een korte spanningsboog!

2. Het lezen van een boek… Vergroot je emotionele intelligentie

Door het lezen van poëzie en romans kunnen mensen zich beter inleven in anderen. Uit het onderzoek van The New School blijkt dat het lezen van literaire fictie het empathisch vermogen bevordert. De onderzoekers denken dat dit komt doordat in literaire fictie gelaagde karakters worden beschreven. Je moet je als lezer erg inleven in de gedachtewereld van de personages. Bij populaire fictie is dit volgens de onderzoekers minder het geval, aangezien de personages een stuk voorspelbaarder gedrag vertonen.

3. Het lezen van een boek… Vermindert je stress

Een onderzoek aan de University of Sussex bewijst dat lezen één van de beste dingen is die je kunt doen om te kunnen ontspannen. Na 6 minuten lezen is je stresshormoon met 68 procent verminderd. Lezen is zelfs effectiever dan het luisteren naar muziek of het maken van een ommetje. Volgens onderzoekers kan dit verklaard worden, doordat je met lezen je concentreert op de tekst en het verhaal en hiermee even ontsnapt aan de realiteit. Wat voor boek je leest, maakt niet uit.

4. Het lezen van een boek… Verbetert je nachtrust

Het is een prima idee om voor het slapen een boek te lezen. Als het lezen van een boek behoort tot een vaste routine voor het slapen gaan, went je lichaam hieraan en weet hij dat jij je klaarmaakt om te gaan slapen. Hierdoor kan je beter in slaap komen. Er zijn wel een paar kanttekeningen, zo kan je beter geen e-book lezen, want door het licht achter de letters blijf je juist alerter. Ook het lezen van een spannend boek is niet zo handig, want hierdoor wil je graag weten hoe het afloopt. En voordat je het weet, ben je veel te lang aan het lezen.

Tip!

Om optimaal te profiteren van de voordelen van het lezen van een boek, wordt door wetenschappers geadviseerd om minimaal vijftien minuten per dag te lezen, het liefst vanaf jonge leeftijd. Dit verkleint ook nog eens de kans op Alzheimer. Maar vooral is het lezen van een boek natuurlijk hartstikke leuk en dat is misschien nog wel de aller belangrijkste reden. Wil je nog een leuke boektip? Ga dan eens naar het Literatuurplein.nl.

Het lezen van een boek...