Literair goeroe Jef van Gool neemt afscheid bij de Koninklijke Bibliotheek

Jef van Gool, een legende in de bibliotheekwereld is met pensioen gegaan. Op 15 september, in gezelschap van zijn familie, goede vrienden en collega’s, nam hij met een lach en een traan afscheid. Hoewel hij nu de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, blijft Jef actief in het boekenvak: ‘Ik ga gewoon zelf verder, er is nog zoveel te doen.’

Het begin

Het was al vroeg duidelijk dat Jef en bibliotheken onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Al tijdens zijn studietijd runde hij een bibliotheek. Na een korte periode als leraar Nederlands en Engels gewerkt te hebben in Vlaanderen kwam hij naar Nederland. Zijn liefde voor en kennis van de literatuur heeft hij bij het Nederlands Bibliotheek & Lektuur Centrum en later de Vereniging van Openbare Bibliotheken verder kunnen uitbouwen. Jef klom al snel op tot Hoofd van de dienst Lectuurvoorlichting voor Volwassenen.

Jef van Gool en de leesbevordering

Na de publicatie van de notitie "Leesbevordering : een voorlopig rapport" werd hij Hoofd van de dienst Leesbevordering. Bij de Vereniging Openbare Bibliotheken was hij hier eveneens voor verantwoordelijk. In de 40 jaar dat hij werkzaam was heeft hij zich vooral bezig gehouden met de leesbevordering. Mensen kennis laten maken met boeken en enthousiasmeren voor lezen, dat was zijn passie.

Literatuurplein

In 2002 zette hij Literatuurplein op waarvan hij hoofdredacteur was bij de VOB. Na de overgang naar Stichting Bibliotheek.nl (2011) en de Koninklijke Bibliotheek (2015) werd dit Productmanager. Literatuurplein.nl is de website die literatuurliefhebbers alles biedt of het nu gaat om literaire prijzen, de nieuwste literaire boeken of een interview met een auteur. Meer dan één miljoen bezoekers per dag vinden hun weg naar deze fantastische website. Een website die mede zo groot is geworden door alle energie die Jef erin heeft gestopt.

Dat Jef van Gool graag bezig was met alles wat maar met literatuur te maken had, blijkt al uit zijn tijd dat hij hoofdredacteur is geweest van het magazine ‘Lezerskrant’. Verder heeft Jef twintig jaar lang dagelijks de literaire rubriek op NOS teletekst voorzien van de nodige content.

Hij vindt het ook erg moeilijk om dit nu hij met pensioen is los te laten, maar hij weet dat hij een waardige opvolgster aan Sophie Ham heeft, zij is net zo bevlogen met literatuur als Jef.  Onze eigen app (die op dit moment een nieuwe look and feel krijgt) haalt ook alle content van Literatuurplein.nl.

Wilt u nog wat meer lezen over Jef kijkt u dan een op:
http://literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=3919
https://bright-side-of-life.com/nl/2016/09/22/jef-van-gool-neemt-afscheid/

Jef van Gool