Longlist ECI Literatuurprijs 2017 is bekend gemaakt!

31 augustus is de ECI Literatuurprijs longlist bekend gemaakt! Uit meer dan 450 boeken zijn 25 titels geselecteerd die in aanmerking komen voor de prijs. Op 9 november vindt de uitreiking plaats. In onze blog vertellen wij meer over deze literatuurprijs.

ECI Literatuurprijs 

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De prijs is in 1987 door de Nederlandse winkelketen AKO opgezet. De naam luidde dan ook: AKO Literatuurprijs. Hiermee wilden zij het lezen van literatuur stimuleren en de belangstelling voor boeken vergroten. Sinds 2014 is de online boekenwinkel ECI de nieuwe sponsor en werd de naam veranderd in ECI Literatuurprijs.

Beste boek bekronen

De ingezonden boeken moeten tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar zijn uitgebracht. Zowel Nederlandse als Vlaamse schrijvers mogen mee doen. Waarna een jury bestaand uit beroepsrecensenten kiest welk boek zij willen bekronen met de prijs. De winnaar mag naast een aangepast sculptuur een bedrag van €50.000 in ontvangst nemen. Samen met de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs vormt deze prijs een "uitgelezen" trio omwille van het hoge prijzengeld. Sinds een aantal jaar wordt er ook een Lezersprijs uitgereikt. Uit de geselecteerde shortlist mag een panel van 50 bevlogen lezers het beste boek uitkiezen. De winnaar krijgt een bedrag van € 10.000.

Winnaar editie 2016ECI Literatuurprijs 2016 - Martin Michael Driessen met Rivieren

Afgelopen jaar is zowel de ECI Literatuurprijs als de Lezersprijs toegekend aan Martin Michael Driessen voor zijn boek ‘Rivieren’. Het boek bestaat uit drie op zichzelf staande novelles. In ieder verhaal staat een rivier of beek centraal. De juryvoorzitter Louise O. Fresco zei over het winnende boek: “Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid”. 

Kanshebbers 2017

De jury heeft dit jaar uit meer dan 450 ingezonden boeken een longlist samengesteld. Deze lijst bestaat uit 21 romans, drie non-fictie en één verhalenbundel. De jury selecteerde onder meer de boeken van Adriaan van Dis (In het buitengebied), Kader Abdolah (Salam Europa!) en Hanna Bervoets (Fuzzie). Op 13 september wordt de shortlist bekend gemaakt; deze bestaat uit 6 boeken. Waarna op 9 november de uitreiking plaats vindt! 

Laat op onze Facebookpagina weten welk boek jij het beste vindt uit de longlist…
 

Longlist ECI Literatuurprijs 2017