Longlist Libris Literatuur Prijs

De longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2015 is bekendgemaakt. Met die prijs wordt de beste roman van het afgelopen jaar bekroond. In het reglement is bepaald dat de longlist altijd achttien titels telt. De jury, onder voorzitterschap van Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, koos de achttien uit in totaal 190 inzendingen. De complete lijst is te vinden in het nieuwsbericht op Literatuurplein.

Wat meteen opvalt, is het geringe aantal genomineerde Vlaamse auteurs. Terwijl in de jaren 2009 tot en met 2011 de prijs drie keer door een Vlaming werd gewonnen (respectievelijk Dimitri Verhulst, Bernard Dewulf en Yves Petry), hebben nu slechts twee Vlaamse auteurs de longlist gehaald: Peter Terrin met Monte Carlo en Ivo Victoria met Dieven van vuur. Erwin Mortier met De spiegelingen, Griet Op de Beeck met het veelgeprezen Kom hier dat ik u kus en Margot Vanderstraeten met Het vlindereffect, een roman over de manier waarop een terroristische aanslag in een vijfsterrenhotel in Mumbai door blijft werken in het leven van een vrouw, maken geen kans meer op de prijs en de daaraan verbonden 50.000 euro.

Vier kanshebbers op de Libris Literatuur Prijs

Zeven vrouwelijke auteurs haalden de eerste selectie wel. Onder hen de drie genomineerden voor de vorige week uitgereikte BNG Bank Literatuur Prijs: Hanna Bervoets met Efter, Naomi Rebekka Boekwijt met Hoogvlakte en de uiteindelijke winnares Maartje Wortel met IJstijd. De Librisjury maakt eenzelfde keuze als de BNG-jury die deze drie romans wel selecteerde en onder meer het veelbesproken Boek van de doden van Philip Huff niet. Enkele andere opvallende afwezigen in de longlist zijn Herman Koch met Geachte heer M., Jan van Mersbergen met De laatste ontsnapping en Jaap Robben met Birk. Van Herman Brusselmans, bij elk nieuw boek steevast te gast in De Wereld Draait Door, waren niet minder dan drie romans ingezonden maar geen ervan haalde de longlist.

De bekendmaking van de zes romans op de shortlist is op maandag 2 maart in het Rijksmuseum. Zoals gebruikelijk wordt de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Amstel Hotel in Amsterdam. Die is op maandag 11 mei en wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO 2.

Longlist Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt