Man Booker Prize voor Jamaicaan Marlon James

 De “Man Booker Prize”, voorheen bekend als de “Booker Prize- McConell” en voor de meeste bekend als de “Booker Prize", is een literaire prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste originele roman. Weliswaar geschreven in het Engels en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk.

In de Guildhall in London is de prijs voor Man Booker Prize dit jaar uitgereikt aan de Jamaicaanse auteur Marlon James voor zijn roman “A Brief History of Seven Killings”. Hij ontvangt daarvoor een bedrag van 52.500 pond (2.500 als genomineerde en 50.000 als winnaar).

Dit is een misdaadroman die veel verder reikt dan de wereld van de misdaad en die ons meevoert naar de recente geschiedenis van de turbulente jaren zeventig en tachtig in Jamaica waarover we eigenlijk veel te weinig weten. De Moordaanslag op Bob Marley op 3 december 1976 was de druppel die de emmer deed overlopen in een land dat werd gedomineerd door corruptie, armoede en gangs.

Het verhaal heeft een enorm tempo en zal een klassieker van onze tijd blijken te zijn (aldus de jury). Deze klassieker in spé is de derde roman van de in 1970 op Jamaica geboren en nu in Minneapolis woonachtige James. Hij is de eerste Jamaicaanse schrijver die de Man Booker Prize wint. In het nieuws op de BBC zei hij in een reactie dat het nog altijd heel surreëel aanvoelde. 'Als ik morgen wakker word, zou het wel eens een droom geweest kunnen zijn.’

In gedachten was hij al met dit boek bezig toen hij negentien was, nog voordat hij aan zijn eerste roman begon. 'Wellicht heb ik onbewust gewacht tot ik er echt aan toe was'.

De Nederlandse vertaling door Arjan en Thijs van Nimwegen is beschikbaar: “Een beknopte geschiedenis van zeven moorden”.

Boekcover
Marlon James werd gekozen uit de shortlist van zes:


 

Man Booker Prize voor Jamaicaan Marlon James