Moderne kookboeken, voor elk wat wils

Kookboeken zijn voor 7% onderdeel van de totale boekenmarkt. Zelfs in Nederland is dat goed voor een omzet van 20 miljoen euro. Daarbij is het ‘ouderwetse’ gedrukte boek nog duidelijk in de meerderheid. Slechts 3% van de kookboeken wordt online gelezen. Niettemin, als je een leuk kookboek wilt vinden, is online zoeken en vinden vaak een uitkomst. Soms leeft het idee, dat kookboeken wat prijzig zijn. Of meer zoals vroeger, lijvige ingebonden boekwerken waren, die veel tekst en uitleg gaven over de te bereiden recepten. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Meestal gaat het om eigentijds vormgegeven, moderne kookboeken die heel dicht tegen het huidige tijdsbeeld en de huidige trends ‘aanschurken’. Ook hoeven kookboeken niet persé duur te zijn. En dat kookboeken razend populair zijn blijkt niet alleen uit de verkoopcijfers. Ook het feit dat er allerlei evenementen georganiseerd worden rondom kookboeken telt mee. Vorige week bijvoorbeeld, was er de Kookboeken7daagse. Hoogtepunt was de tiende uitreiking van het Kookboek van het Jaar, een feestelijk moment, ook omdat het een jubileum was voor de Kookboeken7daagse. En het is een niet te onderschatten verkiezing met ruim honderd categorieën, waar vele duizenden inzendingen uit meer dan tweehonderd landen aan mee doen.

Moderne kookboeken - Kookboek van het Jaar

Moderne kookboeken uit Nederland

Op het vlak van de Nederlandse keuken is er een nogal compleet overzicht uitgekomen. Dit is niet specifiek gericht op mannen of enige gewichtsbeheersing (daarover hieronder méér), maar meer van historische waarde. We hebben het over het Koffietafelboek van het Rijksmuseum met de subtitel ‘Kookboek’. Hierin staan vijftig typisch Hollandse ingrediënten die een behandeling krijgen op klassiek en modern niveau, met illustraties van werken uit het Rijksmuseum. Er zijn er overigens méér van deze kookboeken, en die zijn hier te vinden. Een heel interessante en ook wel indrukwekkende combinatie van kunst en koken. En als je houdt van ‘guilty pleasures’, zoals dat tegenwoordig met een beetje modistische term heet. Dan is er een kookboek dat zich niet stoort aan gezond eten of minder vet of wat dan ook in de categorie wel of niet verantwoord eten: Guilty Pleasures van Sabine Koning. Er staan vooral hele lékkere recepten in. Van garnalen in knoflook, garlic bread en buikspek, alles wijst erop dat je iets echt lekkers gaat koken. En voor de zoetekauw heeft Sabine ook iets in petto, een zogenaamde ‘arretje nof’. Dit is een verrukkelijke chocoladetaart die misschien wel wat calorieën met zich meebrengt, maar je in ieder geval een heel erg tevreden gevoel geeft als je hem eet…

Hairy Bikers

Moderne kookboeken zijn niet altijd heel specifiek gericht op mannen, maar zoals de titel al doet vermoeden, bij uitzondering zijn ze dat wel. Zoals de kookboeken van de Hairy Bikers. Stoere mannen maar duidelijk van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Uiterst innemende, vriendelijke en vooral geestige mannen zijn het en je kunt hun ‘avonturen’ van de afgelopen jaren zò terugkijken op internet. Ze staan bekend om hun geestdriftig smullen van lekkere, rijke maaltijden. En ze zijn best wel een poosje bepaald niet slank geweest, iets wat prima bij hun imago paste: lekker eten zonder zorgen. Echter, ook zij gaan met hun tijd mee en dus zijn ze op de wat ‘minder vette’ toer gegaan en met resultaat. Ze zijn allebei wel wat kilo’s afgevallen en dat kun je zien. Ze zijn niet ‘afgevallen’ op het gebied van enthousiasme en vrolijke benadering van lekker eten, gelukkig. Na een blik op de weegschaal, en in ogenschouw nemen van hun (middelbare) leeftijd namen zij zich voor om toch de nodige kilo’s af te vallen. Dit ter verbetering van de gezondheid en vermindering van de hoeveelheid lichaamsvet. En dat lukte. Dave Myers en Si King noemen het het ‘Echte Mannen Dieet’. Het dieet bevat vele dingen die mannen vaak als ‘echt eten’ beschouwen maar dan met een maximum van 1500 calorieën per maaltijd, en dat werkt. Hun boek verkocht zo’n 2 miljoen stuks in Engeland en ongetwijfeld zijn het niet alleen mannen die het gekocht hebben!

Moderne kookboeken