Richard Bachman, pseudoniem van horrorschrijver Stephen King

Bachman bestond nog niet toen Stephen King zijn eerste korte verhaal gepubliceerd kreeg, getiteld ‘The Glass Floor’, dat in 1967 verscheen in ‘Startling Mystery Stories’, een magazine met ‘verbijsterende’ verhalen. Een beetje speurwerk op het net levert plekken op waar je nog exemplaren kunt bemachtigen van meer dan 45 jaar oud.

Zo is King’s eerste verhaal ook nog in zo’n editie te koop bij amazon.com! Voor die tijd had Stephen ook niet stilgezeten trouwens. Al snel volgden verschillende boektitels die hij met wisselend succes publiceerde. Het werktempo en de inspiratie van King waren echter dusdanig hoog en omvangrijk dat het destijds geaccepteerde aantal boeken van één schrijver niet in verhouding stond tot het aantal dat King eigenlijk wilde publiceren. Zo ontstond het idee om hier met een pseudoniem een oplossing aan te geven.

Richard Bachman

In eerste instantie bracht dat geen groot succes. Het eerste boek ‘Thinner’ was zelfs niet succesvol te noemen met een verkocht aantal van 28.000 stuks, waarmee het ‘voortbestaan’ van auteur Bachman direct aan een zijden draadje hing. Opvallend genoeg vertienvoudigde die oplage van verkochte exemplaren zodra bekend werd dat Stephen King eigenlijk Richard Bachman was! Het oevre van Bachman groeide snel en uiteindelijk is daar een indrukwekkend titellijst uitgekomen. Naast dit omvangrijke oevre én dat wat hij onder eigen naam heeft gepubliceerd, maakte dat Stephen King alias Richard Bachman al snel zijn baan als leraar kon opgeven.

Stephen King, karikatuur (Afbeelding door Mark Rain, Creative Commons license 2.0)

Film van het boek

De meeste bekende verhalen van Stephen King zijn die, die verfilmd zijn en min of meer groot succes hadden. Hiervan zijn de meeste bekende titels wel The Mist, Misery, The Shining, Carrie, The Shawhank Redemption, Cujo, The Green Mile, Firestarter. Hoewel King best een specifieke, nogal beeldende schrijfstijl heeft, is het toch niet in elke verfilming gelukt om dat op eenzelfde manier over te brengen. Weliswaar zijn er best wat titels te noemen die, met name, bepaalde gruwelijkheid overbrengen net als in het boek, het blijft toch altijd een andere manier van ‘in beeld brengen’. Woorden kunnen immers heel veel beschrijven, het gevoel dat er door ontstaat, is niet hetzelfde als het gevoel van iets gruwelijks zien op een groot scherm. Juist die beeldende schrijfstijl van Stephen King heeft bijgedragen aan een aantal grote en gruwelijke scenes in films.

Neem bijvoorbeeld de electrocutie in The Green Mile: je weet wat er gaat gebeuren (ook al zou je het boek niet gelezen hebben), de vraag is echter, wat ga je er van zien? Dat blijkt in die specifieke film best expliciet in beeld gebracht te worden, niet voor alle kijkers geschikt. En het script van The Shawshank Redemption stond bekend als zeer moeilijk verfilmbaar, om uiteindelijk tot een groot bioscoopsucces te leiden. Wel of geen succes, King heeft het voor elkaar gekregen om méér dan 200 films of tv-episodes te bedenken en schrijven, zoals hier terug te vinden is. Hier en daar is hij ook terug te vinden in een kleine rol in verfilmingen zoals Creepshow, in een zogeheten cameo. Het is een rijzige man met zwart haar, zelfs zonder make-up maakt hij al indruk bij binnenkomst. King is van Schots-Ierse afkomst, hij is al sinds 1971 getrouwd met zijn vrouw Tabitha en samen hebben ze drie kinderen.

Pseudoniem met achtergrond en de merchandising

Bachman had zelfs een ‘identiteit’, zo poseerde Richard Manuel (de verzekerings-tussenpersoon van King’s vertegenwoordiger Kirby McCauley) voor een foto op de boeken van hem. Daaruit blijkt dat er goed werd nagedacht over het ten gelde maken van de man’s kwaliteiten en dat zou allerlei soorten vervolg krijgen.

In Amerika is het heel normaal dat er zogenaamde merchandising gerealiseerd wordt om een merk, product (of productenreeks) of zelfs om een persoon. Bijvoorbeeld een acteur of filmpersonage, maar het kan ook met een schrijver. Zo getuigt deze website van een slimme commercieël verlengstuk van Stephen King, al dan niet naar aanleiding van z’n schrijverskwaliteiten en uitgebrachte werken. Er is zelfs een complete modelijn (althans zo zou je het kunnen noemen) die in de vorm van shirts en andere attributen je de mogelijkheid geeft om te laten zien waar je gek op bent…

Richard Bachman, pseudoniem van horrorschrijver Stephen King (Foto door John Robinson, Creative Commons license 2.0)