Romanschrijfster Jane Austen, haar leven, haar werk

De boeken van de romanschrijfster Jane Austen  worden ruim twee eeuwen na haar dood, nog steeds veel gelezen. Zij leefde van 1775 tot 1817. Ze wordt ook wel de ‘beroemdste’ inwoner van Bath genoemd, de plaats waar ze lang woonde en waar haar (beperkte) nalatenschap voor het grote publiek te bezichtigen is. Voordat ze haar uiteindelijke ‘vorm’ als schrijfster bereikte, experimenteerde ze met diverse literaire vormen. Uiteindelijk bleek ze een geweldige romanschrijfster te zijn, waarvan een aantal zeer bekende titels ook tot drukbezochte bioscoopfilms hebben geleid. Zoals de verfilmingen van Emma, Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Na haar dood werden nog twee minder bekende boeken van Jane Austen gepubliceerd, namelijk ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’. Voor haar dood kreeg ze een andere roman genaamd ‘Sanditon’ helaas niet meer geheel af. Haar romans werden sterk beïnvloed door de schrijver Samuel Johnson.

Romanschrijfster Jane Austen

Dat ze na twee eeuwen nog steeds grote populariteit geniet mag blijken uit het feit dat er zelfs een heus ‘Jane Austen Festival’ georganiseerd wordt in september. Daarover kun je hier meer lezen - er is zelfs een wekelijkse quiz op deze site!

De romanschrijfster Jane Austen

Jane Austen heeft naast de voornamelijk bekende titels, al dan niet verfilmd, heel veel andere dingen geschreven. Zogenaamde ‘minor works’ waarvan een uitgebreid overzicht te vinden is op deze website. En hoewel Bath nog steeds profiteert van de bekendheid van de romanschrijfster Jane Austen - zij woonde daar echter slechts vijf jaar, namelijk van 1801 tot 1806 - uiteindelijk kreeg ze steeds meer genoeg van deze plaats en vertrok. Juist in de 18e eeuw groeide Bath uit tot een zeer populaire toeristische bestemming met als extraatje, de mogelijkheid om een zogenaamd heilzaam bad te nemen in de natuurlijke bron die er te vinden was. Immers, Bath is al meer dan tweeduizend jaar een kuuroord, waar de Kelten en Romeinen hun tempels en badhuis bouwden. Met luisterrijke namen als de ‘Pump Room’ en de ‘Assembly Room’ werden duizenden toeristen naar Bath ‘gelokt’, waar het water waarin eerst nog gebaad moest worden, vervolgens gedronken moest worden om de heilzame werking ervan te kunnen genieten en benutten. Er komt nog steeds bronwater, met een temperatuur van 64 graden, boven de grond en tegenover het oude badhuis is een nieuw kuuroord verrezen. De Pump Room in het oudere gedeelte is tegenwoordig een fraai restaurant. Dat is niet de enige plek die voor sfeer, tijdsbeeld én goed eten en drinken de moeite van het bezoeken waard is: de Regency Tea Room bij het Jane Austen Centre biedt op de tweede etage van 40 Gay Street een scala van echt Engelse lekkernijen die als lunch maar ook als high tea besteld kunnen worden. Mocht je een reis naar die tijd willen voorbereiden (of uitbreiden) met schriftelijke kennis, bijvoorbeeld voor je studie of een werkstuk dan is een blik in ‘The Cambridge Companion to Jane Austen’ onontbeerlijk, want hierin vind je veel informatie die niet op de meer algemene plekken te vinden is.

De heilzame baden van Bath

Het Engeland van Jane Austen

Over ‘het Engeland van Jane Austen’ is nog veel meer te ontdekken, en leuker nog, er zijn veel plaatsen om te bezoeken waar je de sfeer van destijds kunt opsnuiven. In Bath zelf is in de binnenstraatjes zo lijkt het wel, vrijwel niets veranderd. En in de loop der tijden zijn er wegen om de dorpjes heen gebouwd om zodoende het verkeer erbuiten te laten. Hierdoor rijden er genoeg toeristen langs zeer bezienswaardige locaties zonder dat te weten. In haar romans heeft Jane Austen Bath en de omgeving van die tijd prachtig beschreven en als je nog op zoek bent naar informatie over haar werk dan is een bezoek aan het Literatuurplein een must. En als je echt ‘alles’ wil weten over de Jane Austen, haar werk en haar leven én met welke naam ze haar verhalen en manuscripten ondertekende, dan is deze website een must om te bezoeken!

Romanschrijfster Jane Austen en Bath - onlosmakelijk verbonden