Trends in kookboeken en digitale varianten

Kookboeken en digitale varianten zijn weer zeer in trek, de verkoopcijfers stegen in Nederland met 4,4 % in vergelijking tot 2015. Er is een duidelijke trend waarneembaar van groeiende interesse in kookboeken waarin recepten met gezonde en verantwoorde ingrediënten de hoofdrol spelen. Voorheen werden kookboeken met ‘afval-recepten’ veel meer verkocht, ook al heb je daar niet per sé meteen een heus kookboek voor nodig. De hausse van Sonja Bakker’s en Dokter Frank’s recepten lijkt daarmee voorbij te gaan, de focus ligt nu op het zorgvuldig bij elkaar verzamelen van de meest gezonde onderdelen van een zelf klaar te maken maaltijd. Hier is Jamie Oliver bezig om de eerste plaats te gaan overnemen, want zijn boek ‘Jamie’s super food voor elke dag’ is de afgelopen maanden het best verkopende kookboek. Je zou haast denken, nóg een kookboek van Jamie? Hij heeft er al zoveel uitgegeven… Maar hij speelt handig in op voornoemde trend en met een naam zoals hij die heeft gevestigd is er vast nog ruimte in de boekenkast voor zijn volgende boek! Of hij, of zijn titels, ook meedingen in de ‘Kookboek van het jaar verkiezing 2016’ is (nog) niet bekend, maar wel dat deze terugkerende verkiezing een, zoals de organisatie zelf zegt, een ‘kookboekenfestijn’ wordt. Al weer 10 jaar lang wordt deze verkiezing georganiseerd.

Kookboeken en digitale varianten

Kookboeken en digitale varianten, foodblogs en meer…

Vooral de digitale varianten zijn steeds meer upcoming en manifesteert zich vooral in bloggen. Schrijvers (koks?) die dit doen worden ‘foodbloggers’ genoemd, en ze zijn onder andere, terug te vinden op deze facebookpagina. Zoals geschreven, de Kookboek van het Jaar verkiezing belooft een interessant evenement te worden dat samen met het 10 jarig jubileum wordt gevierd in Grand Theatre Boekhandel te Breda. Voorts is er dan ook nog de Kookboeken7daagse, namelijk van 5 tot en met 13 november, en deze wordt gehouden bij de betere boekhandels, de gespecialiseerde kookwinkels en warenhuizen maar ook in sommige restaurants. Er zijn diverse workshops waar chef-koks u handige tips en trucs leren!

Internationaal en nationaal kookboek schrijftalent

Kookboeken schrijven is niet het enige wat Jamie Oliver onderneemt, zo blijkt tijdens een beetje speurwerk met behulp van Google. Jamie heeft een uitgebreide website waarop hij onder andere ook een kooktijdschrift blijkt uit te geven. Jamie Magazine staat bol van recepten, ingrediënten en kooktechnieken en alles uiteraard in een moderne stijl die aansluit bij de huidige trendy lifestyle-sfeer die we ook zien in de populaire kookprogramma’s op televisie.

Gwyneth Paltrow heeft een kookboek geschreven en Jennifer Aniston blijkt ook te werken aan een kookboek, bedoeld voor ‘mensen die worstelen met een goed eetpatroon’ en ze voegt daar uiteraard aan toe dat ze heel graag kookt. Ze blijkt inderdaad actief te zijn op het gebied van koken, waarbij ze graag een flinke vriendenkring uitnodigt om hiervan mee te genieten. Er zijn ook Nederlandstalige succesverhalen rondom kookboeken en digitale varianten, zo laat het verkoopsucces van Rens Kroes’ boek getiteld ‘Van Friesland naar New York’ ook erg goede verkoopcijfers zien. Het kookboek in kwestie is, bijna vanzelfsprekend, sterk gericht op een gezonde levensstijl. Wel moet je rekening houden met ingrediënten die wat duurder kunnen zijn en een wat langer bereidingsproces. Niettemin zijn het boek en de recepten makkelijk te lezen. En ook Rens zit niet stil, gegeven het feit dat ze alweer een nieuwe titel heeft uitgebracht ‘On the go’, met 49 nieuwe powerfood-recepten. Het gaat hier natuurlijk om gerechten die je makkelijk kunt meenemen als je ergens naar toe gaat. En dan reuzegezond van inhoud, dat spreekt voor zich. Mocht je dan nog verdere inspiratie nodig hebben dan is haar leuke website ook de moeite waard.

Zij is overigens niet de enige kookboekenschrijver van Nederlandse bodem, ook Karin Luiten’s werk is leuk om te bekijken, zoals haar ‘Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek’, waarover je meer informatie kunt vinden op haar eigen website.

Kookboeken en digitale varianten