Welke schrijvers met een opmerkelijk schrijversverleden zijn er in 2015 overleden

De redactie van BoekWijzer wilde graag een blog wijten aan 4 schrijvers die in 2015 zijn overleden en iets betekend hebben in de literaire wereld.

Laten we beginnen met een Nederlandse schrijfster Jos van Manen Pieters overleden 1 februari 2015 op 84 jarige leeftijd. Zij werd vooral bekend door haar christelijke familieromans waarin ze voor die tijd omstreden onderwerpen als echtscheiding en incest niet schuwde. Ze won in de jaren zestig de Athos-prijs voor Jonge Schrijvers.

Ze heeft ruim dertig romans op haar naam staan, met als bekendste titels de trilogieën Tuinfluiter en Rosemarie. Die het ook goed deden in de bibliotheken.

Van deze Nederlandse schrijfster reizen wij verder naar Zweden alwaar Tomas Tranströmer overleed op 83 jarige leeftijd (26 maart 2015). Hij werd gezien als de meest invloedrijke dichter uit Zweden van de tweede helft van de 20e en begin 21e eeuw. In 2011 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Veel van zijn gedichten zijn vertaald naar het Nederlands, zoals zijn bundel De herinneringen zien mij.

De schrijver Günter Grass is 13 april 2015 overleden op 87 jarige leeftijd. Geboren in het Duitse Danzig dat na de Tweede Wereldoorlog behoorde tot Polen, beter bekend onder naam Gdansk. Grass was een politiek geëngageerde schrijver en schuwde het publieke debat niet en nam soms provocerende standpunten in die hem vaak niet in dank werden afgenomen. In 1999 werd de Nobelprijs van Literatuur aan hem toegekend. Een van zijn bekendste boeken, die ook naar het Nederlands vertaald is: Die Blechtrommel - De blikken trom uit 1959. Dit was de eerste keer dat hij historische gebeurtenissen met zijn surrealistisch-groteske beeldspraak confronteert. Deze roman is in 1979 verfilmd.

Als laatste schrijver willen wij aandacht besteden aan de schrijver Sir Terry Pratchett. Deze schrijver is zeer geliefd bij een groot leespubliek en zo ook bij onze directeur! En helaas recentelijk (12 maart 2015) op 67 jarige leeftijd overleden. Hij schreef zeer onderhoudende fantasie boeken waar regelmatig grapjes in verweven zaten. In 2008 werd Pratchett geridderd als erkenning voor zijn carrière en voor zijn liefdadigheidswerk voor Alzheimer-onderzoek. In de top-200 van de Britse Big Read-verkiezing (“het beste boek ooit”) stonden 15 boeken van Pratchett! Hij was hiermee de schrijver met de meeste boeken in de lijst. Over tijd ontwikkelde zijn stijl zich, en in boeken zoals "De Nachtwacht" bereikte zijn schrijfstijl bijna Dickens-achtige kwaliteiten.

Enkele van zijn werken: De Kleur van Toverij (The Colour of Magic), Dat wonderbare licht (The Light Fantastic), Dunne Hein (Mort).

Zijn laatste woorden op Twitter:

v.l.n.r. Jos van Manen Pieters, Sir Terry Pratchett, Tomas Tranströmer, Günter Grass